Είναι η Frieze Week στη Νέα Υόρκη…σοβαρά θα πείτε ίσως κάπως ειρωνικά…δεν μας ενδιαφέρει, είναι πολύ μακρυά.
Αλήθεια είναι αυτό, αλλά αν σκεφτείτε την ποιητική μεταφορά της θεωρίας του Χάους, αν μία πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα, τότε μήπως όλα κάπως συνδέονται;
Η Frieze Week στη Νέα Υόρκη είναι αυτή η εποχή του χρόνου που καλλιτέχνες, άνθρωποι παθιασμένοι με την τέχνη και άτομα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην τέχνη, όλοι δίνουν ένα ετήσιο ραντεβού διάρκειας μίας εβδομάδας.
Πώς όμως οι άνθρωποι που ζούνε για την τέχνη ή που ζούνε από την τέχνη μπορούν να συνυπάρξουν με όσους είναι παθιασμένοι με τη μόδα;
Εδώ έρχεται να βοηθήσει η «συνεργασία» τέχνης και μεγάλων Οίκων Μόδας που «κατεβάζουν» την τέχνη στο δρόμο, την κάνουν «φορέσιμη» και κάπως έτσι γνώριμη στον κόσμο ακόμη και σε όσους δεν παρακολουθούν την τέχνη με τον ίδιο «φανατισμό» που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη μόδα.
Μπορείτε να φοράτε το νέο Tshirt με την υπογραφή του Yayoi Kusama x X-Girl tee ή να κρατάτε μία Louis Vuitton Keepall ή Speedy που επάνω φέρουν απεικονίσεις από έργα τέχνης αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον καλλιτέχνη Jeff Koons ή ακόμη και ένα φόρεμα Céline με επιρροές από Yves Klein και να νιώθετε οτι ταξιδεύετε στην τέχνη μέσα στους αιώνες.


Άλλωστε η συνεργασία καλλιτεχνών με Οίκους μόδας δεν είναι κάτι καινούργιο, στο Παρίσι του 1920, τότε που πολλά και ιδιαίτερα γινόταν σε εκείνη τη μαγική πόλη, τότε που όλη η avant-garde καλλιτεχνική σκηνή της πόλης ζούσε και δημιουργούσε εκεί, με πρωτοστάτες τους κυβιστές Picasso και Braque, παρέα με τους ντανταιστές και σουρεαλιστές  Marcel Duchamp, Man Ray, Jean Cocteau, and Salvador Dalí, τότε η μόδα ήταν σε άμεση συνεργασία με την τέχνη.
Η Coco Chanel σχεδίασε τα κοστούμια για τα Ballets Russes  όπως είχε κάνει και ο Picasso


και η αναβίωση της Elsa Schiaparelli έγινε όταν συνεργάστηκε με τους Cocteau και Dalí και δημιουργήθηκε το θρυλικό πλέον φόρεμα με τον αστακό έμπνευση του Dali ή το σακάκι με την υπογραφή του Cocteau.

Είναι όμως οι σύγχρονες δουλειές τέτοιες που θα γράψουν ανάλογη ιστορία;

Προσωπικά τουλάχιστον για το αποτέλεσμα της καινούργιας συνεργασίας του Οίκου Louis Vuitton πολύ αμφιβάλλω!
Υπέροχα έργα τέχνης σε πλαστικό καμβά απλά με την υπογραφή ενός Οίκου που έχει συνδεθεί, αναφορικά με τις τσάντες κυρίως, με τον νεοπλουτισμό, δεν νομίζω οτι προάγει την τέχνη.
Ξέρω τί σκέφτεστε, είναι και πρόσφατες οι εκλογές στη Γαλλία, εδώ ολόκληρη πρώτη κυρία εμφανίστηκε με σύνολο Louis Vuitton και εσύ αμφισβητείς τον Οίκο;

Oh yes! γιατί ενώ τα ρούχα του Οίκου διακρίνονται από ένα πνεύμα κομψότητας κάποιες φορές, οι συγκεκριμένες τσάντες θεωρώ οτι είναι σχεδόν «ύβρις» στη Τέχνη.

Αχ αυτή η πεταλούδα που λέγαμε…πέταξε στον Οίκο  Louis Vuitton και έφερε μία καταιγίδα κακογουστιάς…

Facebook Comments