Ο Leonardo da Vinci είπε κάποτε ότι όσοι εμπνέονται από κάτι άλλο πέρα από τη φύση, δουλεύουν μάταια και ίσως να μην είχε άδικο καθώς η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη αιώνες τώρα. Αλλά και αναφορικά με τη μόδα, δεν είναι λίγοι οι σχεδιαστές που χρησιμοποιούν συχνά στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον για να δημιουργήσουν, αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Alexander McQueen “ πάντα θαύμαζα τους μηχανισμούς και την ισορροπία που υπάρχει στη φύση και μ’ ένα τρόπο η δουλειά μου αποτελεί μέρος και έμπνευση αυτού του συνόλου».

Alexander McQueen, dress, Plato’s Atlantis collection, Spring 2010, England, museum purchase.
Alexander McQueen, Irere collection, Spring 2003, England, Museum Purchase.
Rick Owens, ensemble, Mastodon collection, Fall 2016, USA, Gift of Rick Owens Studio.

 

Η έκθεση Force of Nature, στο FIT στη Νέα Υόρκη, που ανοίγει τις πόρτες της στις 30 Μαΐου, προσπαθεί να αναδείξει και να εξηγήσει την περίπλοκη σχέση φύσης και μόδας. Ανατρέχοντας στην ιστορία της μόδας βλέπουμε πώς το φυσικό περιβάλλον επηρέασε τη μόδα στο πέρασμα των χρόνων και πώς τελικά η σχέση που έχει η κάθε κοινωνία με τη φύση αποτυπώνεται στη μόδα.

Υπερβολή; Και όμως όχι!

Στην Ευρώπη του 18ου αιώνα για παράδειγμα, η ανακάλυψη νέων χωρών και πολιτισμών μέσω των ταξιδιών λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τη μόδα η οποία βρήκε την ανανέωση που ζητούσε στο διαφορετικό φυσικό περιβάλλον και όλο αυτό αποτυπώθηκε σε δημιουργίες που απεικόνιζαν εξωτικά φυτά και ζώα.

Η έκθεση έχει δομηθεί σε δέκα τμήματα και ανατρέχοντας στο χρόνο, από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, προσπαθεί να αναδείξει την έμπνευση που αντλεί η μόδα από τη φύση, τα φτερά στα γυναικεία καπέλα ας πούμε που τονίζουν τη γυναικεία ομορφιά, είναι εμπνευσμένα από τα φτερά των αρσενικών πουλιών και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν για να γοητεύσουν τα θηλυκά.

Mme. Pauline, hat, circa 1955, USA, Gift of Mrs. Otto Grun. 77.146.2

Ο Alexander von Humboldt (1769- 1859) που θεωρείται από πολλούς και ο πατέρας της οικολογίας πίστευε πως η φαντασία είναι απαραίτητο συστατικό για να κατανοήσουμε τη φύση.

(R) Saks Fifth Avenue, cocktail dress, Fall 1953, USA,  (L) Evening coat, 1920, France.
Alexander McQueen, dress, Horn of Plenty collection, Fall 2009, England, museum purchase.
Dolce & Gabbana, evening dress, Spring 1998, Italy, Gift of Dolce & Gabbana.

Οι εξωτικοί κήποι και τα ιδιαίτερα φυτά μακρινών χωρών συνάρπασαν τους σχεδιαστές υφασμάτων που άρχισαν να απεικονίζουν λουλούδια (το floral τελικά υπήρξε μόδα ανά τους αιώνες, όχι μόνο φέτος) και κάπως έτσι ένα βραδινό φόρεμα του Charles James  που θυμίζει ροδοπέταλα αυτόματα μεταμορφώνει τη γυναίκα που το φοράει σε αισθησιακό λουλούδι.

Alexander McQueen, evening dress, Pantheon as Lecum collection, Fall 2004, England, Museum purchase
Pierre Hardy, shoes, Summer 2015, France, Gift of Pierre Hardy.
Charles James, Tree evening dress and Petal stole, 1955, USA, Museum purchase.

Κάπως έτσι έγιναν μόδα και τα animal print καθώς και τα έντονα χρώματα, μόνο που στη φύση όλα αυτά υπάρχουν γιατί τα ζώα τα χρησιμοποιούν ως καμουφλάζ, ο άνθρωπος τα χρειάζεται για να ξεχωρίσει και να διαφοροποιηθεί…κόσμοι αντίθετοι ή απλά διαφορετικοί;

Yves Saint Laurent Rive Gauche, 1972, France.

Ίσως τελικά η ιστορία της εξέλιξης των ειδών στη φύση να σχετίζεται περισσότερο από όσο νομίζουμε με την εξέλιξη του Little Black Dress απλά να μη το έχουμε καταλάβει ακόμη, όπως και να έχει ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη και μία περιήγηση στην έκθεση θα μας λύσει, ίσως, πολλές απορίες!

Valentino Couture, coat, 1974, Italy,
Jean Paul Gaultier, top and skirt, 1988 and 1987, France, Museum Purchase.

 

 

 

Facebook Comments